Slogan „Baume&Mercier i ja”  zadire u korijene nasljeđa branda. Perfektno ilustrira vezu koju je brand uspio uspostaviti s ljudima čitavog svijeta. Kuća Baume&Mercier  je već nekoliko puta dokazala svoju pažnju prema drugim osobama kroz dobrotvorne prodaje i partnerstvo sa dobrotvornim udrugama.

„Priznajemo samo perfekciju, proizvodimo samo satove najveće kvalitete” – taj originalan slogan i danas krasi proizvodne pogone u Les Brenetsu. Ultra moderne, gdje se iz dana u dan ponavljaju stoljetni pokreti izrade satova, nasuprot panorami Jura planina. Sat je poput puzzle. Na početku to je samo velika hrpa rasutih dijelova, namijenjena urarima da pažljivim radom daju život satu. Nabava dijelova i rezervnih elemenata je početna točka i najvažnija karika u samoj tvornici. Svi dijelovi nabavljeni od dobavljača se snimaju, kontroliraju da budu u duhu sa zahtjevima samog branda. Najljepša slika ove faze je “sef soba“ gdje su tisuće rezervnih dijelova spremljene, pažljivo složene i označene.
Prva radionioca. Ovdje se obavljaju najsloženije operacije: stavljanje brojčanika, kazaljki, priprema i montiranje mehanizma. Zbog zahtjeva za velikom preciznošću sve se radi ručno. Kod “Baume&Merciera“ ove faze se odvijaju u atmosferski kontroliranoj prostoriji, sve da bi se izbjegla prašina i vlaga, koji su glavni izvori potencijalne nefunkcionalnosti sata. Zona se stalno filtrira. Temperatura, vlaga i pritisak se precizno reguliraju, a može se ući i izaći samo odjeven u antistatično odijelo i kroz predkomoru. Unutra je veoma svijetlo, mirno, a žene i muškarci urari su pognuti preko svojih radnih stolova s povećalima preko oka. Pokreti su precizni, u potpunom skladu sa osjetljivim alatima. Ovdje se i mehanizmi koji nisu dovoljno precizni ponovo podešavaju, a tu se odvijaju i svi potrebni testovi za kontrolu kvalitete, kao što je otpornost kućišta na vodu i zrak. Zatvoreni satovi idu sad u sljedeću radionicu, koja nije više kontoliranih uvjeta, ali satovi će ponovo proći niz različitih testova. Svaki sat će biti posebno testiran, na preciznost, na rezervu snage, na namještanje vremena, datuma, chronographskih funkcija i svih ostalih mogućih komplikacija koje može imati. Intenzivna estetska kontrola se također provodi da bi se odagnala i najmanja nepravilnost.

Povijest:
1542. godine porodica Baume se naseljava u Les Bois, selu u švicarskim Jura planinama, gdje nastavljaju tradiciju izrade satova, koja prelazi sa generacije na generaciju.
1830. U srcu stoljeća, u vremenu velikog i industrijskog napretka, braća Victor i Pierre Baume osnivaju kuću i registriraju je u agenciji. Samo je jedan slogan: “Prihvaćamo samo perfekciju, samo proizvedene satove najveće kvalitete!”
1847. Imajući osjećaj za biznis, braća Baume žele se smjestiti u jednom važnom europskom glavnom gradu. Izabrali su London. A 1851. se osnivaju „Baume Brothers“.
1880. Druga generacija obitelji preuzima posao.
1885. Baume&Co učestvuju u chronometry natjecanju održanom u Kew Teddingtonu blizu Londona po prvi put i osvajaju nekoliko nagrada. 1892. Baume zaslužuje najveću ocjenu ikad dodijeljenu u Kew: 91,9 od 100, za svoj chronometarski sat sa tourbillon mehanizmom. Ovaj rekord je poboljšan tek deset godina poslije.
1920. Rođenje Baume&Mercier u Genevi 27. kolovoza 1920. Baume&Mercier Geneva je nastala iz suradnje dvoje ljudi, Williama Baumea, talentiranog urara, unuka osnivača, i Paula Merciera, business managera, fasciniranog businessom i životom, a njegove vještine i entuzijazam rade čuda.
1921. Manje od godinu dana od osnivanja Baume&Mercier dobiva najveću nagradu dodijeljenu od Geneve senior komiteta, a njihova reputacija je narasla do visina.
1930. Lude dvadesete su bile izuzetno bogate u dizajnu za Baume&Mercier, koji je dominirao kontinentom sa satovima bogatim dragim kamenjem, a koji se nose na ruci ili na lancu.
1940. U to doba kada se različiti oblici razvijaju, ne samo u urarstvu, već i u arhitekturi, interijerima, Baume&Mercier se dokazuje kao dizajner elegantnih satova razvijenih i u avant-gardnom duhu.
1946. Baume&Mercier izdaje svoj prvi katalog namijenjen kupcima.
1948. Baume&Mercier kreira sat poznat kao “Marquise“, sa brojčanikom potpuno integriranom u narukvicu, bez kopče, nešto poput narukvica za robove. Njegov uspjeh je trajao sve do 1970.
1950. Uvijek u potrazi za perfektnim balansom između ljepote i perfekcije, brand je karakteriziran 50-ih i sa predivnim chronographima i nastavlja proizvoditi modele sa malim ali jako korisnim chronographima.
1964. 20. listopada brand registrira grčko slovo PHI, simbol zlatnog broja i Leonardo da Vincijeve teorije proporcionalnosti. Slovo PHI je prezentirano na svim Baume&Mercier dizajnima.
1971. Kreiran “Trosonic” sat, koji je uveo brand u elektroničko doba.
1973. Baume&Mercier je odlikovan nagradom Golden Rose u Dusseldorfu za svoju kreativnost u izradu satova sa dragim kamenjem. Također ove godine se rađa i Riviera kolekcija.
1987. Kreiranje “Linea“ sata koji brzo postaje referenca u svijetu finog urarstva.
1993. Baume&Mercier se pridružuje Richemont grupi.
1994. Na sredini između tradicije i modernog, “Hampton“ je bio dokaz velikog bijega od brandovog dizajna i stvara novi stil.
1996. “Classima Executives”, kombinacija tradicije i dinamike u asocijaciji sa jednostavnim, elegantnim dizajnom. Model je namijenjen da zadovolji poslovne ljude i poznavatelje satova.
1998. Vjeran svojoj tradiciji Baume&Mercier lansira “Capeland“ sat koji se jasno postavlja u familiji automatskih satova, a svoje korijene vuče iz imaginarnog svijeta avantura i putovanja.
2002. Baume&Mercier od listopada 2002. je vlasnik vlastite radionice u Brenetsu, nekoliko kilometara od Les Boisa, rodnog mjesta urarske profesije Baume obitelji. Radionica zapošljava približno 40 zaposlenika. Strategija je da se osigura projektni management svojih proizvoda od A do Ž i da se ojača partnerstvo sa svojim dobavljačima. Više od 1000 kvadratnih metara podijeljenih u devet sektora su refleksija savršenstva u proizvodnji satova.
2004. “Vice-Versa”, sat koji okreće vrijeme. Prvi luksuzni sat za dame gdje brojčanik nije na ručnom zglobu već ispod njega.
2005. “Diamant”. Luksuzni sat sa bezvremenskim dizajnom i s dijamantnom krunom. Brand lansira i novu promotivnu kompaniju sa jakom podrškom humanitarnim akcijama. Sa Meg Ryan i Kieferom Sutherlandom žele se pridružiti tim snagama, sa originalnim poznatim licima koji imaju i ljudsku stranu, ljudima s kojima se osjećamo bliski.
2006. Za lansiranje “Bussines Class” Baume&Mercier zna kako izvući najbolje iz svojih kolekcija: Hampton, Riviera, Classima Executives. Dijele karakteristike poput plavkastih kazaljki, prozora iznad balansnog kola, rezerve snage, otvorenog pogleda na mehanizam sa stražnje strane, sa mnogo funkcija i dekoracija za poznavatelje satova i ljubitelja ljepote.
2006. Poslije Meg Ryan i Kiefera Sutherlanda sad je red na Kim Basinger i Garya Sinisa da reprezentiraju kuću Baume&Mercier.