Od osnivanja kompanije 1955. u Le Chaux de Fondsu, Corum je s ponosom postao drukčiji švicarski proizvod. Osnivači Gaston Ries i njegov nećak Rene Bannwart su udružili svoje znanje kao urari i kreativni dizajneri. Svoju malu radionicu su predimenzionirali u veliku manufakturu sa svojim vlastitim brandom: CORUM. Talenti dvojice osnivača su se odlično slagali i uspjeh nije mogao izostati: samo godinu kasnije, 1956. prvi Corum satovi izlaze na tržište, sa velikim odobravanjem poznavaoca i kolekcionara. Njihova originalnost i kvaliteta izrade pomogla je mladom brandu da dožive uspjeh kojem su stremili. Corum logo, ključ, se potvrdio kao veoma pogođen simbol: ključ za uspjeh kompanije tokom godina, otključavajući srca tisuća kolekcionara širom svijeta, koji su bili očarani sa tako maštovitim satovima.

Poslije 40 godina pasije za kreacijama mnogobrojnih netradicionalnih modela, Corum je osjetio potrebu za pomlađivanjem. Upravo se to i desilo u siječnju 2000. kada brand slavi dolazak novog milenija, dolaskom novog vlasnika Severin Wundermana. Ovaj internacionalni veteran industrije satova, zajedno sa svojim sinom Michaelom koji je bio imenovan predsjednikom kompanije 2004., su stavili pred sebe zadatak da otvore i osvoje nove horizonte, vodeći se duhom avanture i različitosti na kojoj je brand i izgradio svoj uspjeh. A ako sinu i ocu postavite pitanje “što čini vrijeme zanimljivim” jedini odgovor koji ćete dobiti jeste “Corum”.

Za daljnje jačanje ovog pobjedničkog mentaliteta, Severin i Michael Wunderman su odabrali, a da bi osigurali usluge iskusnog stratega sa bogatim iskustvom, Antoinea Calcea. Postavljen izvršnim direktorom u 2007., preuzima vođenje svih operacija koje prate sat od dizajna do punog servisa za kupca. Ovaj pristup je u skladu sa motom za Corumov ključ koji je bio predan novom izvršnom direktoru: Otključaj i osvoji!

Corum je naziv koji dolazi od Quorum, riječi latinskog porijekla, a znači minimalan broj koji je potreban za donošenje odluka. Simbol uspravni ključ, koji dekorira brojčanik, je nasljeđe brandovog prvog mota: ključ za savršeno vrijeme! Predstavlja precizni alat koji daje život starim mjeračima vremena. Simbol misterije i zagonetke koju treba riješiti. Corum satovi idu kroz široki spektar stilova i funkcija. Danas kompanija kategorizira pet kolekcija:

-heritage (nasljedstvo): kolekcija koja izlazi iz vrijedne Corum arhive sa tradicionalnim karakteristikama

-prestige (prestižna): predstavlja vrijednosti za posebne kupce kojim traže unikatnost i posebnost svojih satova.

-jewelry (draguljarstvo): tu nalazimo prekrasne draguljarske radove, posebnog kamenja, dizajna od kojeg zastaje dah

-romantic: ženska crta definira ovu kolekciju. Ovi satovi zadržavaju Corumov nagon za nježne osjećajne kreacije

-design: posebne, jedinstvene inovacije

Svaki Corum sat je podvrgnut rigoroznim kontrolama kvalitete, po najvećim standardima Švicarske industije satova.

Admiral’s cup-ovi satovi prezentiraju drugu generaciju dizajna ovog modela koji je lansiran 1983. i registriran 1987. Ima prepoznatljivo 12-stranično kućište koje je kao i brojčanik ukrašeno mornaričkim oznakama, umjesto brojevima. Blizak odnos između Admiral’s cup serije i svijeta jedriličarstva izlazi iz sponzoriranja Mumm Admiral’s cup trke. Jean-Rene Bannwart, sin osnivača, je imao pasiju za ovim sportom i čak je imao i brod i posadu koju je godinama sponzorirao. 1991. je francuski tim nosio Admiral’s cup trophy model. Bilo je nekoliko različitih varijacija dizajna Admiral’s cup modela, a i samo ime kolekcije je bilo odobreno od strane Kraljevskog Ocean Racing cluba iz Londona.